Foto: Anna Bubenko/SR
Lund

90-åring dog efter slagsmål på demensboende

1:50 min

En 90-årig dement man som bodde på ett särskilt boende i Lunds kommun dog efter ett bråk med en annan dement man som han bodde granne med. De två männen kom i bråk med varandra på lördagskvällen den 26 februari.

Det var lugnt på kvällen den 26 februari på det särskilda boendet. Flera av de dementa som bor där tittade på Melodifestivalen. Två äldre dementa män som bodde grannar, 90 och 79 år gamla, började plötsligt att slåss samtidigt som nattpersonalen var på en annan våning. När de hörde skrik, rusade de till och lyckades skilja männen åt.

Den 90-årige mannen sa att han blivit knuffad och sparkad i magen och klagade över smärtor i magen. Senare på natten kördes han med ambulans till sjukhus där han dog i torsdags kväll.

– Det är ju djupt tragiskt. Allra mest för den boende som avlidit och de närstående, men också för den boende och dess närstående som varit inblandad i det här, säger Annelise Håkansson, verksamhetschef för särskilt boende i Lunds kommun.

Männen hade bara bott en månad på boendet och hade bråkat med varandra tidigare. De hade fått lugnande medel, men det hade man slutat att ge dem eftersom de blev för omtöcknade. Trots att de bråkat tidigare fick de fortsätta att bo grannar, eftersom det inte fanns några lediga rum att flytta dem till.

Om 90-åringen faktiskt dog av skador från slagsmålet vet man inte förrän obduktionen är klar. Enligt ansvariga på Lunds kommun var den våning där männen bodde utan personal i uppskattningsvis 20 minuter när slagsmålet inträffade. Nu har kommunen satt in ytterligare en anställd på dagtid på boendet.

Kan man känna sig trygg om man har en anhörig dement som bor hos er?

– Det är ju vår absoluta ambition att man ska kunna känna sig trygg. Självklart förstår jag att anhöriga kan ställa sig den frågan när något sådant här inträffar. Men jag har aldrig under alla mina år i verksamheten varit med om något liknande, säger Annelise Håkansson.

Händelsen polisanmäldes i torsdags av läkare på Skånes universitetssjukhus i Lund där den 90-årige mannen avled. I dag anmälde kommunen händelsen även till Socialstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista