Elevantalet sjunker men det finns ändå några vinnare bland skolorna. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
Nordväst

Gymnasieskolorna slåss om liten årskull

"Vi har ungefär 60 färre födda i kommunen mot förra året"
1:22 min

Elevkullen som söker till gymnasiet i år är ovanligt liten. Det är någonting som många skolor i Skåne kan se nu när de preliminära siffrorna på årets ansökningar till gymnasiet har släppts.

Riktigt dåliga är siffrorna för frigymnasiet Vittra Fram i Ängelholm. Bara 9 elever hade skolan som sitt förstahandsval, istället för 34 förra året. 

Även John Bauer-gymnasiet tappar och har ungefär hälften så många sökande som förra året. Den enda friskolan i kommunen som inte går neråt är Peabskolan som faktiskt ökat lite. 

Däremot gick det bra för den kommunala skolan i Ängelholm. Också i Höganäs har det gått bra för den kommunala skolan Kullagymnasiet, som för första gången på flera år har fått några procents ökning i antal sökande jämfört med föregående år. 

Dock har det gått betydligt bättre för friskolorna i Helsingborg än för de i Ängelholm. Bland annat upplever ProCivitas gymnasium en ökning. 

I Landskrona och Svalöv, liksom i Örkelljunga, har antalet sökande till skolor i de egna kommunerna minskat en del. Men det hade man räknat med. Liksom i resten av Sverige är gruppen 16-åringar i år ovanligt få, vilket också märks på antalet sökande. 

Fortfarande kan mycket hända. De närmsta veckorna tillkommer ansökningar från andra delar av Sverige, och flera skolor hoppas på bättre siffror efter omvalsperioden. 

De preliminära antagningsbeskeden kommer eleverna att få i mitten på april, och först i juli får kommer de veta säkert var de kommer in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".