Malmö

Förlikning i vräkningstvist

Boende: ”Får 25 000 om jag flyttar första maj”
1:15 min

När Stadsmissionen köpte huset krävde de att alla befintliga hyresgäster skulle flytta ut. Huset skulle byggas om för att ge bostäder åt bostadslösa. Men de boende protesterade och nu har man nått en förlikning.

– Jag tror att det känns bra. De gav flera olika alternativ om när vi skulle flytta, säger Viktor Rosdahl.

Det var i december förra året som Viktor Rosdahl och hans grannar fick beskedet att de skulle flytta ifrån sina lägenheter.

Stadsmissionen, som köpt fastigheten bara några månader tidigare ville istället bygga om lägenheterna till ett boende för behövande. Men Hyresgästföreningen tyckte inte att det var skäl nog för en uppsägning med så kort varsel och tog ärendet till hyresnämnden.

Och där kom parterna igår överens om att Viktor Rosdahl antingen får bo kvar i sin lägenhet fram till 1 augusti eller flytta tidigare och då få ersättning från Stadsmissionen. Ju tidigare han flyttar desto mer pengar:

– Om jag flyttar den första maj får jag 25 000 kronor, och sen 5 000 mindre för varje månad.

Han är nöjd med lösningen i hyresnämnden men menar samtidigt att informationen ifrån stadsmissionen kunde ha varit bättre.

– Egentligen har den enda kontakten varit när vi pratat i telefon en gång, om man inte räknar breven. Och nu har jag bara förhandlat med deras advokat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".