Friår planeras för 1 200 skåningar

Nästa år kan 1 200 skåningar få friår, verksamheten permanentas och byggs ut till att omfatta hela landet. På länsarbetsnämnden och arbetsförmedlingarna pågår förberedelserna nu för fullt inför höstens ansökningar.

Ett friår ger anställda möjlighet att vara lediga under längst ett år med 85 procent av arbetslöshetsersättningen som inkomst under förutsättning att en arbetslös anställs som vika­rie för den friårsledige. Från den förste januari 2005 skall det här gälla för hela landet och i Skåne kommer man få medel för att låta cirka 1 200 anställda ta ett friår.

– Vi har resonerat med arbetsförmedlingschefer om det i länet och så har vi ganska bra kunskap genom att arbetsförmedlingarna i Lund och Landskrona haft försöksverksamhet med friår. På det viset har vi en del erfarenhet som vi kan använda oss av, säger Eva Plogeus som är länsarbetsdirektör i Skåne.

Försöken med friår har inte alltid slagit väl ut. Problemet har varit att arbetsgivarna hellre velat anställa personer som bara varit arbetslösa en kortare period. så för de långtidsarbetslösa har effekten varit liten. Därför föreslår nu Arbetsmarknadsstyrelsen att de långtidsarbetslösa, arbetshandikappade och invandrare ska få företräde till vikariaten som uppstår.

Sedan 2002 har cirka 120 personer i försöksorterna Lund och Landskrona provat på ett friår.

David Rasmusson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista