Gränsöverskridande kommunsamarbete

I höst inleder Landskrona och Kävlinge ett samarbete över kommungränsen. Det är förskolor och skolor i Dösjebro och Annelöv som läggs under samma rektorsområde med huvudmannaskap i Kävlinge kommun.

– Det betyder för innevånarna både i Dösjöbro och Anneslöv att man kan vara säker på att man har service i framtiden, säger Per Dahlöv som är chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Landskrona.

Modellen har aldrig tidigare testats i Skåne. Men längre norrut i landet är det vanligare då dom långa avstånden av ekonomiska skäl kräver samarbete över kommungränserna.

– Det måste skapas möjligheter till rationellare skötsel av saker som kostar mycket i varje kommun men som skulle kunna bli effektivare om kommuner gick samman, säger Per Dahlöv.

Berörd personal kommer från och med hösten att ha sin anställning i Kävlinge kommun. Detta innebär att de som tidigare varit anställda av Landskrona kommun byter arbetsgivare.

Cajsa Lindberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista