Muskelvärk kan bero på familjeproblem

Var tredje patient som kommer till vårdcentralen har i grunden inte någon fysisk sjukdom, utan deras problem bottnar från början i ensamhet, familjeproblem eller konflikter på arbetsplatsen. Det visar en doktorsavhandling som nyligen lades fram vid Lunds Universitet.

–Det kanske är ett stor folkbildningsprojekt som måste sättas igång, där vi får människor att inse att de psykosociala faktorerna på olika sätt inverkar på vårt välbefinnande, säger Kent Karlsson som har skrivit doktorsavhandlingen.

Många av de som söker till primärvården har problem med trötthet, huvudvärk och muskelvärk, men för många av dem är det egentligen personliga, så kallade psykosociala, problem som tar sig kroppsliga uttryck.

Problemet säger Kent Karlsson är att själv bli medveten om att det som gör fysiskt ont, egentligen inte från början beror på en fysisk skada eller sjukdom utan på att man kanske har problem på arbetsplatsen eller hemma.

Ska man till exempel gå in till chefen med dåliga nyheter kan man lätt känna att man får ont i magen. Men om man har det väldigt stressigt på jobbet eller en jobbig familjesituation så kan det vara svårare att koppla de fysiska obehagen till det psykiska.

Kent Karlsson menar att förhållningssättet inom vården borde vara annorlunda. Kanske kunde läkaren till exempel ställa frågor om hur man har det i livet, vad det är som gör dagen meningsfull, för att på så sätt komma på vad de fysiska problemen grundar sig i.

Fredrik Svenningsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista