Helsingborg

Lyckat lotsprojekt avslutas i Helsingborg

Ali al-Khayat: ”Snart är jag färdig elektriker”
1:16 min

Projektet med att lotsa in nyanlända flyktingar i arbetslivet gick som smort i Helsingborg. Det visar en utvärdering av två års lotsande. Nästan varannan har fått jobb.

– Det har gått jättebra. Lotsen har i stort sett lyckats få in mig i systemet, säger Ali al-Khayat som är en av de som deltagit i projektet.

Han är snart utbildad elektriker, har läst och praktiserat om vartannat i mer än ett år.

Projektet startade med fyrtio flyktingar, idag är nästan varannan av dem självförsörjande. Det är ett mycket bra resultat som det ofta tar mellan fyra och tio år att nå upp till i den ordinarie introduktionsverksamheten i landet.

Lotsprojektet i Helsingborg är nu slut men visar hur man med aktiv styrning, små enheter och ersättning till lotsarna efter vad de presterar kan lyckas med lotseriet:

Ali al-Khayat kom som nyutbildad lantmätare från Irak, men fick sadla om till elektriker.

– Jag har fått en månads praktik på ett företag här i Helsingborg. Jag trivs bra där och hoppas på en anställning längre fram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".