Arbetslösa skådespelare utbildas

Det är nu klart att det blir en vidareutbildning för 20 arbetslösa skådespelare och musiker i Malmö under hösten i projektet Funny. Det är regissören Ronny Danielsson som driver projektet, och tanken är att kulturarbetarnas kompetens ska breddas så att de har större chans att konkurrera.

–Till exempel kan talskådespelare få lära sig att sjunga och dansa, och de som kan sjunga kan få större dramatisk erfarenhet. På så sätt kan man få möjlighet att jobba över hela linjen av artisteri, säger Ronny Danielsson.

Projektet har fått 1,2 miljoner kronor i stöd från EU, och även Malmö stad och Arbetsförmedlingen ställer upp med resurser. Förutom ren vidareutbildning är det meningen att projektet ska föda idéer om nya marknader för skådespelare. Ett exempel kan vara att levandegöra historia på museer.

Dessutom kommer man under projekttiden arbeta med en minimusikal som bygger på den erotiska romanen Fanny Hill. Allt ska uppföras vid ett tillfälle som en form av examensarbete.

Att den här typen av arbetsmarknadsprojekt faktisk kan resultera i jobb, menar Ronny Danielsson att han har belägg för.

–Vi har drivit ett liknande projekt tidigare och där var det 75 procent som direkt fick jobb, och idag har 40-50 procent av dem fortfarande arbete, och då har det gått ett och ett halvt år. Bara att få visa upp sig och inte vara så anonyma innebär en hel del, säger han.

David Richter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista