Hungerstrejkande irakier i St Petri kyrka

Femton irakiska asylsökande hungerstrejkar sedan igår i St Petri kyrka i Malmö. De protesterar mot att några har fått sina asylansökningar avslagna, och att andra har fått vänta upp till två år utan att beslut har fattats.

Kyrkoherde Ulf Widell hade precis avslutat högmässan, när irakierna kom till kyrkan.

–Då kommer det fram en man till mig och säger att han är talesman för en grupp som tänker sitta kvar och strejka i kyrkan, och inte äta eller dricka förrän de fått tala med någon som kan säga något om deras asylärenden, berättar Ulf Widell. 

Det är 15 asylsökande irakier som har tillbringat natten på St Petri församlingshem. Talesman och tolk för gruppen är en dansk medborgare med irakiskt ursprung, Achmed Ghalem Ghalem. Han berättar att de protesterar mot att några har fått sina asylansökningar avslagna och att andra har fått vänta upp till två år utan att beslut har fattats.

Oskar Ekblad är tillförordnad enhetschef på Migrationsverket i Malmö. Han säger att den långa utredningstiden för irakiska flyktingar beror på den extrema situationen som har varit i Irak de senaste åren.

–I normalfall försöker vi avgöra ärendena inom tio månader, men förekommer det då extraordinära omständigheter, så måste vi avvakta för att bättre kunna tillgodogöra oss det informationsmaterial som finns och avvakta händelseutvecklingen. Det innebär att vissa irakier har fått vänta på ett första beslut i upp till två år, säger Oskar Ekblad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista