Starka vindar orsak till ras

Anledningen till att taket på Knutpunkten i Helsingborg rasade in för två veckor sedan, var att man inte räknat med att det skulle blåsa så mycket när man byggde det. Tre av varandra oberoende analyser visar att takets fästpunkter inte klarat vindarna.

–Med facit i hand så skulle vi ha haft en något mer överdimensionerad infästning. Vi har haft en väldigt blåsig vår, och tyvärr har påfrestningarna blivit alltför stora, säger Michael Arndt, tillförordnad VD för Insenta Syd som bygger taket.

Företaget får nu nytt förtroende av tekniska förvaltningen i Helsingborgs kommun att bygga upp taket igen. Den här gången kommer man att använda sig av överdimensionerade infästningar så att taket ska klara orkanbyar,menar Michael Arndt.

Roland Nilsson vid tekniska förvaltningen i Helsingborg säger att man räknar med ungefär en månads försening på grund av raset. Bussarna som skulle ha flyttats över i augusti kommer nu att flyttas först i september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista