Värme och kyla från marken

Borrningarna till ett av europas största energilager i mark har just påbörjats vid kemicentrum i Lund, tanken är att när anläggningen är färdig om två år så ska Kemicentrum vara nästan helt självförsörjande på både kyla och värme.

Under sommaren tar man upp kyla ur de 165 hålen, då värms hålen upp ett par grader. På vintern är det omvänt och på så vis lagras värme i marken. Med hjälp av värmeväxlare kan man sen få den temperatur man vill i elementen och ventilationssystemen. Man räknar med att systemet ska kunna förse hela Kemicentrum och ett par byggnader till med all nödvändig kyla och nästa all värme man behöver.

Tekniken har tidigare testats på en mindre anläggning i Astronomihuset. Dessutom byggs en liten anläggning vid det nya Språk och Litteraturcentrum i Lund.

– Nu när vi bygger om kom vi fram till att det här skulle vara ett bra sätt att försörja Kemicentrum på, säger Maria Johansson som är fastighetsförvaltare för Kemicentrum i Lund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista