Olika lön trots arbetsvärdering

Det finns yrken som det inte lönar sig att utbilda sig till. Enligt akademikerförbundet Saco så är lönerna för bibliotekarier, sjukgymnaster och arbetsterapeuter nu så låga att man får bättre lön om man börjar jobba direkt efter gymnasiet.

En färsk studie av löneläget i Malmö stad bekräftar att det ser likadant ut här. Sören Lundgren är förhandlingssekreterare på Malmö stad:
– Det är ganska lågt löneläge med tanke på den utbildning som de ändå har bakom sig och knappast något man skulle rekommendera sina barn att satsa på om de vill tjäna mycket pengar.

Ni har gjort en arbetsvärdering som visar att det är lika svårt att vara arbetsterapeut som att vara brandmästare eller lärare, en yrkeslärare i Malmö tjärnar i snitt 26 000 kronor, en brandmästare 25 000 men en arbetsterapeut 19 600 kronor. Är det här en godtagbar skillnad?
– Nej, det är väl egentligen inte det med tanke på att det här är en kvinnodominerad grupp. Arbetsvärderingen har vi bland annat gjort utifrån de krav som vi har på oss från jämställdhetslagen. Man får tyvärr säga det ord som cirkulerat mycket – budgetunderskott. Jag tror att det ekonomiska läget i Malmö just nu med över 300 miljoner i budgetunderskott gör väl att vi inte riktigt gör de satsning som vi skulle vilja men arbetsterapeuter är ett bra exempel där vi ser att – så här borde det inte se ut. Vi kan inte säkert säga att det inte beror på att det är kvinnodominerat.

Så ni tycker att ni borde rätta till de här löneskillnaderna, men ni gör inte det?
– Ja, vi gör en del alltså. Vi gör inte så mycket som vi skulle vilja och det är långsiktiga saker det handlar om eftersom det kan handla om ett antal tusenlappar och det är ganska svårt att rätta upp det på ett år, säger Sören Lundgren.

Ylwa Esping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista