Reepalu vill skrota frikort och maxtaxa

Ta bort frikortet i vården och avskaffa maxtaxan inom förskolan för dem som tjänar mycket. De kontroversiella utspelen gör Kommunförbundets ordförande Ilmar Reepalu och Landstingsförbundets ordförande Lars Isaksson i en debattartikel i Dagens Nyheter.

För att klara välfärden måste prioriteringar göras och individen betala mer. Högkostnadsskydd och maxtaxor leder till en överkonsumtion som knäcker välfärdsmodellen, menar Reepalu och Isaksson.

Ilmar Reepalu säger till P4 Radio Malmöhus att en förändring skulle kunna vara att lägga om subventionerna inom vården, så att vårdtagaren i sista skedet själv alltid betalar 10 till 20 procent av vårdkostnaden.

–Vi vet att människor köper mera när det är gratis, och då tror jag att vi ska lägga om subventionen, så det aldrig blir helt gratis. Men självklart måste vi ha fri sjukvård för vissa grupper även i framtiden, säger Ilmar Reepalu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista