Landskrona

Tillstånd för friskola hotas

1:29 min

Skolinspektionen hotar med att dra in tillståndet för friskolan Landskrona Praktiska Gymnasium om inte en rad brister rättas till inom en månad. Ett fyrtiotal elever på skolan gjorde anmälan.

– Det var så allvarliga och många områden som skolan brast på att det enda sättet att komma vidare var ett föreläggande, säger Elisabeth Porath Sjöö, utredare på Skolinspektionen

Landskrona Praktiska Gymnasium som startade hösten 2009 drivs av utbildningsföretaget Baggium och har i dag 49 elever. Det var alltså sedan merparten av dem skrivit till Skolinspektionen som problemen upptäcktes.

Och bristerna som listas i Skolinspektionens rapport är många. Eleverna får inte den undervisning de ska ha och har ingen bild av hur de ligger till i undervisningen. Många når inte målen för att få behörighet till högskolestudier. Rektorsfunktionen har inte fungerat.

Det saknas utbildade lärare, skolan brister i att förebygga och förhindra kränkande behandling. Och elever som har annat modersmål än svenska får inte den språkundervisning de har rätt till, och det brister när det gäller att ge särskilt stöd till elever som har rätt till det.

Friskolan Landskrona Praktiska Gymnasium har nu en månad på sig att rätta till de brister som Skolinspektionen listat, annars riskerar tillståndet att dras in.

Kritiken handlar bland annat om brist på utbildade lärare, att eleverna inte får den undervisning de ska ha och att skolledningen inte har fungerat.

– Till stora delar är Skolinspektionens rapport korrekt, säger Malin Celander, ny tillförordnad rektor på skolan sedan första februari.

Hon kan inte uttala sig om vad som hänt innan dess men berättar att hon möttes av en skola med bekymmer, som är eftersatt men med ett stort engagemang.

Om en månad ska bristerna ha rättats till och då kommer Skolinspektionen tillbaka för ett nytt besök.

- Men det är inte så att vi ska göra om en skola på en månad för det är många saker som är åtgärdade och som är under process, säger Anette Ellis på utbildningsföretaget Baggium som driver Landskrona Praktiska Gymnasium.

Idag går det 49 elever på friskolan. Och än så länge har endast sex elever sökt till skolan till hösten.

- Det är ju helt förståeligt med tanke på den turbulens som varit, men jag tror absolut att skolan kommer att finnas kvar till hösten, säger Malin Celander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista