Misslyckad kvotering vid högskola

Malmö högskolas försök att kvotera in studenter med invandrarbakgrund på medieutbildningen har inte gett det resultat man hoppats på. För tredje hösten i rad finns inga behöriga sökande till de vikta platserna, och nu frågar man sig om skolan når rätt grupper i sin marknadsföring.

–Vi måste vara självkritiska här. Vi har inte nått de grupper som vi ville nå, så vi har inte varit tillräckligt tydliga, säger Carl Gustav Karlsson, chef för den studieadministrativa avdelningen vid Malmö högskola.

2001 kom regeringen med en proposition om att mångfalden inom högskolan måste öka. Det tog man fasta på på Malmö högskola och såg att på Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet fanns det få representanter med annan kulturell bakgrund.

Därför vek man från och med hösten 2002 ett antal platser för sökande som hade relevant yrkeserfarenhet och annat modersmål än svenska, men de vikta platserna har stått tomma och gör så även i år.

Samtidigt är kvotering en känslig fråga. Debatten om att det är diskriminerande mot andra studenter krockar med Malmö högskolas försök att leva upp till regeringens krav på mer mångfald i högskolan, menar Carl Gustav Karlsson.

–Jag tror att vi blev lite försiktiga där också att konstruera urvalsregler, eftersom vi inte visste riktigt vad som gällde juridiskt. Vi försöker blicka framåt och hitta nya möjligheter att nå grupper som normalt inte söker till högskolan, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista