Smarta larm hjälper personal

Larm som går att anpassa efter olika personers speciella behov underlättar arbetet för personalen på demensavdelningarna på Papagojlyckans äldreboende i Lund. Bland annat kan man ställa in om ett larm ska utlösas omedelbart när någon stiger upp ur sängen eller om man ska ha någon minuts fördröjning.

Papagojlyckans demensboende har provat många olika sorters larm tidigare, bland annat mattor som känner av om någon trampar på dem och rörelsedetektorer. Men man har inte varit helt nöjda med någon larmvariant eftersom de antingen utlösts för lätt eller varit möjliga för de dementa att överlista.

– Den här damen går lätt och faller, förutom att hon är dement, därför har vi satt larmet på att det ska utlösa omedelbart när hon går från sängen, säger Carina Rasmusson som är vårdadministratör och larmansvarig på Papegojlyckan.

I höstas började de testa en nyutvecklad sort som inte bara känner av när en boende rör på sig utan som kan ställas in till att känna av om personen kommer tillbaka till sängen inom en viss tidsrymd. Det har både ökat de boendes trygghet och underlättat personalens arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".