Klappa djuren - men tvätta händerna

Sen 1 juli i år är djurparker tvungna att ha ett skriftligt hygienprogram för att minska risken för smittor som överförs från djur till människor. Varje djurpark ska nu tydligt informera sina besökare om var och hur dom ska tvätta sig i samband med att dom klappar djuren.

På uppdrag av Jordbruksverket har Sten-Olof Dimander gjort en bedömning av risken för smitta från djur till människa. Resultatet av rapporten har sen legat till grund för de nya hygienreglerna. På Skånes Djurpark utanför Höör finns nu en lapp uppsatt som rekommenderar handtvätt efter att man klappat djuren.

Inte det första man tänker på
Men lappen vid djurparken är ganska liten och sitter inte särskilt tydligt. Mari Persson som besöker djurparken tillsammans med sina barn har inte ens sett den, och att tvätta händerna efter djurkontakt är inget som hon tänker på:
– Det gör jag faktiskt inte. Det är inte det att de får gå och tvätta händerna direkt när de varit här. Men det skulle de kanske ha gjort.

Smittorna som kan spridas är flera men det är framför allt Ehec-infektioner som man vill undvika. De senast åren har det i Sverige rapporterats ett hundratal fall årligen. Symptomen för EHEC-infektionen e magkramper, diaré och kräkningar, men i sällsynta fall även njurskador som kan få allvarliga konsekvenser. Och det är främst barn som är i farozonen.

Handtvätt
– Egentligen skulle man kunna sammanfatta resultatet av min riskanalys eller riskbedömning med ett enda ord, och det är handtvätt, säger Sten-Olof Dimander, veterinär på Statens Veterinärmedicinska Anstalt.

Men trots att det finns en liten risk för smitta så tycker inte Sten-Olof Dimander att vi ska vara rädda för att besöka djurparkerna i sommar:
– Den här riskbedömningen får inte alls tolkas som ett sätt att förhindra eller hämma folks kontakt med djur. Det är helt ok att ha jättemycket kontakt med djur, men har man haft direktkontakt så ska man tvätta händerna efteråt.

Cajsa Lindberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista