Lund

Barnläkare vill stoppa avvisning av ensamma barn

1:26 min

Två barn i Lund ska avvisas ensamma till Makedonien, där ingen av dem kan språket. Det har fått två skånska barnläkare att skriva ett upprört brev till Migrationsverkets generaldirektör och vädja om att beslutet stoppas.

– De här barnen har lika stor rätt som alla andra barn att ha en bra uppväxt och ett gott liv, och man rycker verkligen undan möjligheterna för dem när man skickar iväg dem ensamma ur landet, säger Marie Köhler, en av barnläkarna som nu skrivit brev till Migrationsverket.

Marie Köhler och kollegan Lars H Gustafsson har vid upprepade tillfällen mött de två barnen som är fem och nio år gamla och bor på ett barnhem i Lund. Barnen har varit i Sverige sedan 2006 och talar bara svenska.

Deras pappa är död och mamman lever gömd, och barnen är omhändertagna enligt LVU, eftersom mamman haft allvarliga psykiska problem. Hon har nu tillfrisknat och har träffat barnen regelbundet den senaste tiden. Det är de svåra omständigheterna som gör att barnläkarna engagerar sig i just det här fallet.

– De här barnen har farit så otroligt illa på många sätt i sitt liv redan, och deras välbefinnande hänger på en så skör tråd att det vore alldeles fatalt om de lämnades iväg på det här sättet, säger Marie Köhler.

Avvisningen av de två barnen är planerad att verkställas om en vecka. Marie Köhler hoppas att Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson tar till sig de båda läkarnas brev.

– Jag hoppas att han läser det, bryr sig och bestämmer att barnen får stanna, säger hon.

Petra Haupt

petra.haupt@sverigesradio.se
040-666 55 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista