Irakier avvisade från kyrka i Malmö

Med hjälp av polis avvisades igår kväll de asylsökande irakierna ur S:t Petri kyrka i Malmö. Irakierna har sedan i söndags hungerstrejkat i kyrkan.

–Vi kan inte ha hungerstrejkande människor och små barn i en kall kyrka, men det var omöjigt för dem att förstå, säger kyrkoherde Ulf Widell.

Hungerstrejken var en protest mot att några av irakierna har fått sina asylansökningar avslagna, och att andra har fått vänta upp till två år utan att beslut fattats.

–De sa att de inte skulle lämna kyrkan förrän de fått svar från myndigheterna att de fick stanna i Sverige, men det är ju en komplett omöjlighet, säger Ulf Widell.

Ulf Widell valde att kontakta representanter från de sociala myndigheterna för att titta till barnen som, liksom de vuxna, inte ätit och druckit på tre dagar. När irakierna fortfarande vägrade att lämna kyrkan kontaktades polisen som slutligen fick avvisa flyktingarna freån kyrkan.

Anledningen till att irakierna inte fick stanna i kyrkan var att om någon skulle komma till skada så skulle det vara kyrkans ansvar, menar Ulf Widell.

Kristin Heinonen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista