Malmö

Caféer får skulden för ID-bedrägerier

1:24 min

Polisen i Malmö håller internetcaféer i staden delvis ansvariga för den stora ökningen av ID-bedrägerier. Polisen har anledning att misstänka att vissa av kaféerna ser mellan fingrarna när brott begås eller till och med är delaktiga själva.

– Vi vet att det finns ett handfull internetcaféer där det begås brott, där de flesta av ID-bedrägerierna begås genom att man använder deras datorer, säger Harald Runge, chef för bedrägeriroteln.

Bedrägerierna med ID-handlingar innebär att en person stjäl din legitimationshandling, beställer varor på internet i ditt namn och hämtar sedan ut varorna med ID-kortet.

Ola Härstedt är ägare till ett av de största internetcaféerna i Malmö. Han är också ordförande i Sveriges Internetcafé förbund. Han anser att det är fel att peka ut internetcaféerna. På hans kafé har de alltid samarbetat med polisen genom att till exempel tipsa polisen.

– Vi har datorer att hyra ut och vissa brott begås med hjälp av datorer, men man kan inte påstå att det är själva datorn som är problemet, säger Ola Härstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista