Personal på Vä-anstalten anmäls

Agerandet från den personal som arbetade på Vä-anstalten utanför Kristianstad vid helgens rymning, blir ett fall för Kriminalvårdens personalansvarsnämnd. Det är chefen för kriminalvården i Kristianstad, Lena Lööv, som nu lämnar ärendet vidare efter att hon hållit förhör med de tre nattvårdare som var i tjänst då en man rymde från anstalten.

–Av de instruktioner som finns så är det ingen av de tre som till fullo har följt dessa, säger Lena Lööv, kriminalvårdschef i Kristianstad.

Det var natten till lördagen som en 28-årig man lyckades rymma från Vä-anstalten utanför Kristianstad, sedan han tagit av fönstret från sin cell och firat sig ner med hjälp av lakan och klättrat över de två höga stängsel som omgärdar anstalten.

Rymningen upptäcktes först på morgonen, trots att larmet gick när mannen på natten bröt loss fönstret. Mannen är fortfarande på fri fot.

Personalen som var i tjänst har sagt att de efter larmet kontrollerade samtliga celler på avdelningen och att det var utan anmärkning. Men vid förhör med de tre anställda så har det alltså framkommit misstankar om att de inte följt gällande instruktioner som enligt kriminalvårdschef Lena Lööv är tydliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".