Skånska vägprojekt hotade

Från 250 till 150 miljoner kronor per år. Så mycket kan anslaget till den regionala vägplanen i Skåne minska, enligt regeringens förslag inför höstbudgeten. Och det täcker i så fall inte de satsningar som Vägverket planerat.

–Det innebär att vi kommer att ha väldigt små möjligheter att genomföra alla de projekt som planerats, säger Benny Nilsson på Vägverket i Skåne.

I planen för det regionala vägnätet ska pengarna räcka till mycket. Förutom rena vägbyggen, ska pengarna täcka utbyggnad av cykelvägar och mitträcken, förbättringar i tätorter, åtgärder i lokaltrafik med mera. Och det är viktiga åtgärder som kan bli lidande om anslaget till det regionala vägplanen i Skåne sänks med 100 miljoner kronor om året. De pengar som kommer att finnas kommer att slukas av stora projekt, till exempel bygget av väg 17 förbi Marieholm som ska starta i höst.

Vad det gäller Europavägarna, som den planerade utbyggnaden av E6, är det svårare att sia om förseningar.

-Vi misstänker att mindre medel kommer att få konsekvenser även för vår del här i Skåne, säger Benny Nilsson.

Kristin Heinonen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".