Lund

ESS ska drivas med förnyelsebar energi

1:32 min

När forskningsanläggningen ESS invigs utanför Lund 2019 ska den inte bara vara självförsörjande med energi, den ska också bidra till att värma upp våra hus.

Varje år kommer ESS-anläggningen att förbruka 250 GWh energi, lika mycket som hela Eslöv. Det mesta går åt i anläggningens accelerator, där protoner ska accelereras upp till nära ljusets hastighet. 

För att klara det vill man använda sig av egen förnyelsebar energi. Dels för att skona miljön, dels för att spara pengar. Därför har ESS ingått ett samarbetsavtal med Eon och Lunds energi. I dag presenterades de första planerna för en hållbar energiförbrukning. 

– Om vi äger vår egen energiproduktion kan vi skydda oss mot elprishöjningar. Med hjälp av förnyelsebara energikällor kan vi också bli koldioxidneutrala, säger ESS vd Colin Carlile. 

Dessutom ska energin delvis återanvändas. Den spillvärme som uppstår på anläggningen kommer nämligen att pumpas ut på fjärrvärmenätet, och ge energi till hem och industrier.

– Det motsvarar ungefär 10 000 villors värmeförsörjning under ett år, säger Mats Didriksson, utvecklingschef för Lunds energi-koncernen. 

Det största problemet kvarstår dock, var ska energin komma ifrån från första början? Just nu lutar det åt vindkraft.

– Det krävs 40-50 vindkraftverk för att försörja ESS. En av de saker vi tittar på är var en så stor vindkraftpark ska ligga, säger Mats Didriksson.

Karl-Johan Löfgren

karl-johan.lovgren@sr.se
040-666 55 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista