Byalag kräver förbud för tung trafik

Den tunga lastbilstrafiken på väg 9 mellan Ystad och Trelleborg har inte minskat trots flera åtgärder från Vägverket. Nu kräver byalagen utmed vägen att Länsstyrelsen inför ett förbud för tung genomfartstrafik.

–Generellt ska alla vägar vara öppna för både bil och lastbilstrafik, så det ska mycket till för att ett förbud kommer att genomföras, säger Magnus Gjerstad, handläggare på Länsstyrelsen.

Väg 9 mellan Ystad och Trelleborg passerar genom bland annat Beddingestrand, Smygehamn, Abbekås och Svarte. För de som bor utmed vägen är den omfattande lastbilstrafiken mellan Ystad och Trelleborg ett stort problem.

Byalagen har haft flera möten med Vägverket där man framfört sina krav. Det har bland annat gällt cykelbanor, olika farthinder och tydlig skyltning för att få lastbilarna att välja en annan väg. Allt som lovats av Vägverket har genomförts eller är på gång, men i sitt brev till Länsstyrelsen menar nu byalagen i Abbekås och Beddingestrand att det inte räcker.

”Det enda som är acceptabelt ur trafiksäkerhetssynpunkt är att länsstyrelsen beslutar om ett förbud mot genomfart för lastbilar”, skriver byalagen.

Fredrik Svenningsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista