Skåne

Stor årskull äventyrar lärlingars framtid

1:26 min

Antalet utbildningsplatser på de gymnasiala byggprogrammen i Skåne har ökat de senaste åren. Stora årskullar i kombination med lågkonjunktur har efterlämnat en arbetsmarknad där möjligheten att få yrkesbevis genom den nödvändiga lärlingsanställningen har försvårats.

På arbetsförmedlingar runt om i Skåne söker i dag uppemot 970 personer lärlingsanställning inom byggbranschen. Leif Möller byggsamordnare på Arbetsförmedlingen menar att utvecklingen beror på ökningen av utbildningsplatser men han pekar också på de inriktningsproblem som råder.

– Om man tittar på hur stor andel av de lärlingar som vi har inskrivna här är det över 50 procent som är trä- och ellärlingar.

Leif Möller jobbar nu febrilt med att få ut så många som möjligt på arbetsmarknaden innan denna vår då den största årskullen hittills på 892 antagna elever i Skåne går ut. Med även denna årskull på arbetsmarknaden spår Möller att de som fortfarande inte har funnit lärlingsanställning kommer att ha det svårt att komma vidare.

Sebastian Freij går sista året på byggprogrammet på Wendesgymnasiet i Kristianstad och har profilerat sig som murare. Han oroar sig inte för framtiden och har koll på vad arbetsmarknaden efterfrågar. Camilla Truedsson är en av alla de som fortfarande söker lärlingsanställning och hon har en annan bild av arbetsmarknaden.

– Jag trodde det skulle vara enklare att komma ut i arbetslivet men det var det tydligen inte, säger Camilla Truedsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista