Föräldrar anmäler lunchpromenad

Hur långt ska nioåringar behöva gå för att få skollunch? Den frågan ställer sig föräldraföreningen på Vinstorpsskolan i Lomma. Föräldrarna har nu anmält kommunen till Skolverket, eftersom de är missnöjda över politikernas agerande efter att barnens skolmatsal underkänts vid en inspektion.

Turerna om matsalen på Vinstorpsskolan har varit många. Föräldrarna vill renovera, men eftersom skolans framtid är osäker vill inte politikerna i dagsläget satsa de pengarna.

Istället föreslogs att eleverna skulle äta på ett äldreboende en bit från skolan. Detta accepterade inte föräldrarna, eftersom det då krävdes att barnen skulle gå en kilometer varje dag för att få lunch.

Nästa förslag blev då istället att dela upp barnen i tre olika grupper. Nu skulle bara de äldsta, alltså tredjeklassarna, äta på servicehemmet.

Men politikernas försök till jämkning uppskattades inte av föräldrarna.

–Vi tycker inte att man kan jämka när det gäller barn. Barn är de svagaste i samhället, och vi kan inte kohandla i denna fråga, säger Mats Wedbäck, talesman för föräldraföreningen på Vinstorpsskolan.

Men Barn- och utbildningsnämndens ordförande Kristina Kinnman-Starck vänder istället på resonemanget och menar att det kan vara positivt för barnen att få en promenad varje dag.

–Det är inget orimligt med tanke på den debatt som förs om att barn rör sig för lite och är överviktiga, och detta är en hälsofrämjande skola, säger hon.

Det här köper inte föräldraföreningen, som nu gjort en anmälan till Skolverket. Där framförs bland annat oron över att barnen måste korsa tre trafikerade gator på väg till skollunchen varje dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista