Större mängder narkotika i Skåne

Antalet narkotikabeslag i Skåne har blivit färre, men kvantiteterna har istället ökat. Det visar statistik från Tullverket. När det gäller drogen amfetamin finns det inga tecken på att användandet går ner i Sverige. Ändå har tullen i Skåne bara tagit hälften så mycket amfetamin i år jämfört med förra året.

–Vi kan ju inte styra vad folk har med sig. Den ena gången har man med sig cannabis, den andra amfetamin, den tredje heroin och så vidare, så därför kan det pendla ganska kraftigt från år till år, säger Per Korsing, gränsskyddschef på Tullverket i Skåne

Antalet beslag som ökat kraftigt är tuggdrogen Kat. I jämförelse med förra året har mängden beslagtagen Kat i Skåne ökat med närmre 30 %. Drogen förs nästan uteslutande in via Skåne och enligt Per Korsing beror det på att den snabbt måste ut på marknaden eftersom den tuggas färsk.

–Det är ju en normal väg att föra in Kat via bron, eftersom det måste distribueras snabbt för att det inte ska bli dåligt, säger Per Korsing.

Cajsa Lindberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista