Projekt ökar kunskap om regionen

För att öka förståelsen mellan människor i Danmark och Sverige pågår nu projektet Minnenas Bro. Syftet är att samla in och sammanställa material från Öresundsregionen och tidsepoken mellan 1920- och 30-talet.

–Målet är att skapa en bättre relation och ökad förståelse för vår gränsregion, säger Eva Adolfsson som är projektledare för Minnenas Bro.

Projektet har nu tilldelats EU-bidrag och med hjälp av pengarna kan man nu sätta igång på allvar. Just nu söker man människor som kan bidra med sina egna historier från den aktuella tiden.

–Vi är på jakt efter personer som har haft relationer över sundet, som kanske har flyttat mellan länderna, som gått i skolan på båda sidor, som kan berätta om skillnader i hur man firar högtider och traditioner, säger Eva Adolfsson.

Projektet har funnits i två år men först nu med hjälp av EU-pengarna, ska allt material sammanställas och så småningom utmynna i en film, en skrift och en hemsida.

–Vi hoppas att materialet ska kunna användas i utbildningssyfte så att unga människor får förståelse vad det innebär att ha relationer mellan gränsländer, säger Eva Adolfsson.

Cajsa Lindberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista