Inga bostadsrätter för studenter i Lund

Det blir inget av med idén att bygga bostadsrätter i Lund speciellt för studenter. Byggföretaget Veidekke backar nu från tanken, och vill ersätta studentlägenheterna med generösa regler för andrahandsuthyrning.

I ett försök att lindra bostadsbristen bland studenter har Lunds kommun sålt mark till byggföretaget Veidekke.

Villkoret är att hälften av de runt 130 bostadsrätter som ska byggas ska vara avsedda för studenter. Kommunen krävde också att det skulle skrivas in i bostadsrättsföreningens stadgar.

Nu visar det sig dock att det inte kommer att finnas något krav på studier för att få köpa lägenhet. Veidekke anser ändå att man lever upp till avtalet genom att vara generös med andrahandsuthyrning.

–Den här föreningen ska verka för att det går att hyra ut rum i lägenheterna, samtidigt som man marknadsför det mot studenter, säger Dag Svensson, vice VD på Veidekke Skåne.

Men Solveig Ekström Persson som är ordförande i tekniska nämnden tycker inte att det räcker för att kravet i markanvisningen ska kunna anses vara uppfyllt.

Hon säger att hon inte tidigare kände till att Veidekke gått ifrån åtagandena i markanvisningen, och att hon inte vet hur kommunen kommer att reagera på de nya uppgifterna.

Veidekkes bygge på Östra Torn ska enligt planerna inledas nästa vår och vara klart för inflyttning om tre år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista