Regeringen tar tag i frågan om ESS

Nu har regeringen utsett en utredare som ska undersöka möjligheten att placera forskningsanläggningen ESS, European Spallation Source, i Lund. Det är Allan Larsson, bland annat socialdemokratisk ordförande för Lunds Universitet, som har fått uppdraget. Sverige konkurrerar med Tyskland och England om att få anläggningen, och regeringens initiativ förbättrar Sveriges chanser avsevärt.

–Det här är ju ett steg på vägen, säger Patrik Carlsson, vetenskaplig projektledare för ESS Scandinavia.

–Vi har arbetat för att göra regeringen uppmärksam på möjligheten att få hit den här verksamheten och vad det skulle betyda för svenskt näringsliv och för forskningen i Sverige. Nu är de intresserade, så nu går vårt arbete på ESS Scandinavia in i en ny fas.

ESS är ett europeiskt samarbetsprojekt om neutronforskning. Om det bestäms att Sverige ska få ta hand om den eftertraktade forskningen så är planen att anläggningen ska byggas i norra delen av Lund. Men projektet har stött på en hel del kritik. Invändningarna har handlat om säkerhet, hänsyn till miljön och att anläggningen tar för mycket produktiv jordbruksmark i anspråk.

Men Patrik Carlsson menar att forskningsanläggningen, som bland annat ger flera hundra jobb, skulle betyda oerhört mycket för regionen

–Ser man på de investeringar som kommer göras om man bygger den här anläggningen, så är det i miljardklassen. Studier visar att runt sådana här stora anläggningar så hamnar investeringarna i värdlandet och länderna runt omkring.

Tora Dahlström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".