Utbrett skattefusk i Malmö

Var tredje fritidshusägare har fuskat med skatten när dom hyrt ut sin stuga till turister, något som gjort att staten gått miste om nästan tre miljoner kronor under två år. Det visar en granskning som Skattekontoret i Kristianstad gjort på 250 stugägare i Sverige som hyrt ut till tyska turister. Störst är fusket i Malmö och Göteborgsregionerna.

–Jag är förvånad över att det handlar om så stora belopp som är undanhållna. I Malmö handlar det om en halv miljon kronor, men huvuddelen av de tre miljonerna är undanhållna i Göteborgsområdet, säger Katarina Andersson, informatör på Skattekontoret i Kristianstad.

Skattekontoret begärde in kontrolluppgifter från Tyska stugförmedlare och jämförde sedan uppgifterna med deklarationerna som sommarstugeägarna lämnat. Dom som undanhållit inkomsten från stuguthyrningen i deklarationen riskerar nu att få både kvarskatt och skattetillägg med 40 procent på den undanhållna skatten.

–Mycket är säkert okunskap. Man tror inte att man behöver redovisa den här typen av intäkter. Vi har försökt att informera genom att berätta hur man redovisar, så vi hoppas att det är känt av alla som hyr ut hus nu, säger Katarina Andersson, informatör på Skattekontoret i Kristianstad.För att förbättra bland annat framkomligheten i rondeller har Kommunförbundet och Vägverket i dagarna gett ut nya regler för hur man ska utforma vägar och gator. Reglerna ställer krav på hur rondellen ser ut, bland annat att man ska ha en fasad kantsten, som inte förstör däcken om man skulle köra på kanten på rondellen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".