Beslut fattades av fel personer

Länsrätten har nu slagit fast att det var olagligt att låta bildningsnämnden fatta beslutet att lägga ner GA-skolan i Helsingborg. Ett så omfattande beslut borde ha tagits i fullmäktige. Det är inte första gången politikerna får kritik för att besluten kring skolnedläggningarna i Helsingborg har fattats på fel sätt, av fel personer.

Nyligen kritiserade kommunens revisorer beslutet att flytta eleverna ett år tidigare än planerat, eftersom det fattades av tjänstemän och inte av politiker

–Har man en politisk nämnd som har det yttersta ansvaret, då är det nämnden och ingen annan som ska fatta det här beslutet, säger Eva Åsare, ordförande i revisorskollegiet.

Från början var det tänkt att GA-skolan skulle läggas ner hösten 2005, men på sitt möte i juni fick medlemmarna i bildningsnämnnden veta att planerna var ändrade, och att eleverna skulle flytta ut redan i oktober i år. Det hade bestämts av de högsta kommunpolitikerna tillsammans med tjänstemännen.

Flera av ledamöterna i bildningsnämnden tyckte att beslutet borde ha legat på deras bord och skrev till kommunrevisionen och frågade om det fick gå till så. Nej, svarade revisionen, det är politikerna i nämnden som ska rösta om besluten.

Tillsammans med länsrättens dom innebär det att Helsingborgs kommun inom loppet av två veckor får kritik för att de inte vet var och av vem beslut ska fattas.

Men kommunstyrelsens ordförande Tomas Nordström tycker att den socialdemokratiska kommunledningen har gjort rätt, och när det gäller länsrättens dom tänker han ta den vidare till kammarrätten.

Linnéa Mattisson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista