Billigare hyra med självuppvärmda hus

Landskronas kommunala bostadsbolag Landskronahem bygger nu lägenheter i Glumslöv som helt saknar traditionella värmesystem. I stället värms de 35 marklägenheterna upp med hjälp av värme som alstras från hushållets elektriska apparater.

Det räcker för att ge en god standard samtidigt som det ger hyresgästerna billigare hyra eftersom uppvärmningen inte kostar något.

– Energin man tar in i huset, till exempel varmvattnet när man duschar eller kylan i kylskåpet, kan man använda ungefär tre gånger. Kylskåpet kyler maten men värmer också upp inomhusluften och den värmer i sin tur upp den luft som sedan kommer in i huset, säger Maria Ansgariusson, kundansvarig på Landskronahem.

Dessutom är husen mycket välisolerade och i princip helt täta. Inomhusluften regleras av ett speciellt ventilationssystem som ser till att luften är fräsch och att det inte kommer in kall luft direkt utifrån.

Maria Ansgariusson säger att byggkostnaderna för de här husen inte varit högre än för andra hus.

– I ett traditionellt bygge använder man vissa pengar till värmesystemet, de lägger vi istället på extra isolering och bättre fönster och dörrar, säger hon.

För att det ska fungera får hyresgästerna inte spika i ytterväggarna eller gräva i jorden en meter från huset där det finns isolerande frigolit.

Jan Olsson tillhör första omgången hyresgäster, som flyttade in runt den första juni. Hittills har temperaturen varit lagom i hans tvåa, och han är inte speciellt orolig för hur det ska bli till vintern heller.

– Vi har varit på studiebesök med Landskronahem i Göteborg och där hade de haft 21 grader kallt ute men fortfarande 24 grader varmt inne. Det sparar ju också, hyrorna blir ju lite lägre på det här sättet när man slipper värma upp med olja eller el, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista