Skånes skenande läkemedelsnota hejdad

Kostnaderna för läkemedel fortsätter att öka i Skåne trots satsningar från Region Skåne för att minska dem. För årets fem första månader ökade kostnaderna med en halv procent per invånare. Samtidigt som de minskar i resten av landet.

– Det kommer alltid nya och dyrare läkemedel och det gör att kostnaderna kommer att fortsätta att öka, säger Bodil Ericsson, administrativ chef för Läkemedelsrådet i Skåne.

Skåne har inte bara den största ökningen, utan också den högsta totala läkemedelskostnaden per invånare med 936 kronor per år, jämfört med riksgenomsnittet på 858 kronor.

Sedan ett par år tillbaka har Läkemedelsrådet i Skåne arbetat aktivt med att få läkarna at t skriva ut billigare läkemedel med samma effekt som de dyra.

– Satsningen har gett resultat eftersom ökningen inte är lika stor som tidigare, men det krävs mer information till läkarna för att få fler att skriva ut mer av den billigare medicinen, säger Bodil Ericsson.

Sedan årsskiftet ligger ansvaret för läkemedelskostnaderna på varje enskilt sjukhus eller primärvårdsområde och Bodil Ericsson tror att det kommer att göra att läkarna känner större ansvar att hålla nere läkemedelskostnaderna.

– Då får man antingen skriva ut billigare läkemedel eller riskera att man blir av med någon i personalen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista