Bättre säkerhet efter oanmälda besök

Offentliga lokaler i Sverige som skolor, äldreboenden och restauranger har bristande brandsäkerhet. Tre av fyra lokaler får anmärkningar när räddningstjänsterna gör kontrollbesök. Men i Lund har antalet anmärkningar minskat kraftigt, sedan räddningstjänsten på eget initiativ börjat med oanmälda brandsyner.

– Vi samlas ofta med polisen mellan tolv på natten och två på morgonen och tittar över vilka krogar och diskotek som är igång. Gör några besök och kollar utrymningsvägar och personantal. Då händer det att vi hittar blockerade utrymningsvägar, för mycket folk eller utrymningsskyltar som är trasiga, säger Anders Eriksson som är brandinspektör på Lunds brandförsvar.

För drygt tio år sen kom idén upp att göra oanmälda brandsyner på Lunds pubar och diskotek. I början var det många anmärkningar, men med tiden har de blivit färre och färre.

Sven Larsson på Tegners matsalar är positiv till att räddningstjänsten cirka två gånger om året dyker upp mitt i natten bland festande gäster:
– Vi har inget emot det, vi vill bli bedömda på ett korrekt sätt, och vi tycker att vi sköter det här med brandsäkerhet på ett bra sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista