Blev kallad neger - och uppsagd

Malaika Mqulo fann sig inte att bli kallad neger och hora av en arbetskamrat på sommarjobbet. Då blev hon uppsagd.

De senaste tre åren har antalet samtal till LO:s jourtelefon för sommarjobbare nästan dubblats. Och fallen blir allt grövre i takt med att konkurrensen om jobben hårdnar.

Malaika Mqulo, 20, blev uppsagd utan varsel från sitt jobb som telemarketingsäljare, när hon inte fann sig i att bli kallad neger och hora av en kollega.

- Jag sa till honom - du kallar mig inte hora igen. Då blev han sur för att jag skällde ut honom och hotade mig och kallade mig ”din jävla afrikan”, ”din jävla neger”. Om du skäller ut mig igen kommer jag att trycka upp dig mot väggen och slå dig.

Malaika Mqulo och hennes arbetskamrat blev båda inkallade till chefen. Han varnade dem och sa att de måste sluta bråka om de ville behålla sina jobb.

Men bara en halvtimme senare blev Malaika Mqulo ensam inkallad igen till chefen. Då fick hon veta att hennes bråkande inte uppskattades och att hon omedelbart skulle lämna sin arbetsplats.

Malaika Mqulo har polisanmält kollegan och vänt sig både till JämO och till Diskrimineringsombudsmannen. Men eftersom bemanningsföretaget som hon arbetade för, Excellent SNT, är baserat i Danmark är det oklart om man kan hävda att svensk lag gäller när personalen hyrs ut till svenska företag.Malaika Mqulo fann sig inte att bli kallad neger och hora av en arbetskamrat på sommarjobbet. Då blev hon uppsagd.Malaika Mqulo fann sig inte att bli kallad neger och hora av en arbetskamrat på sommarjobbet. Då blev hon uppsagd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista