Kanslihuset hotar med inkasso

Bråket mellan Hyresgästföreningen och Kanslihuset Fastighetskonsult om hyrorna för 14 000 hyresgäster i Malmö fortsätter.

Mellan 20 och 30 % av hyresgästerna har följt hyresgästföreningens uppmaning och bara betalat in sin gamla hyra. Och nu har flera av dem fått hot om inkasso och vräkning.

- Det är riktiga skrämskott de kör med, säger Christina Wessling, regionchef för Hyresgästföreningen i Södra Skåne.

Kan man hamna hos inkasso om man inte betalar hyran.
- Nej det kan man inte. Det är ingen fastställd hyra.

Konflikten började med att Kanslihuset, som sköter hyresförhandlingarna för ett stort antal privata hyresvärdar i Malmö, ville höja hyrorna för sina lägenheter.

Hyresgästföreningen sa nej, och efter att förhandlingarna strandade i början av juni har läget varit helt låst.

Hyresgästföreningen gick ut med ett brev till sina medlemmar där man uppmanade dem att fortsätta att betala in sin gamla hyra och påpekade att den som betalade den nya därmed också skulle acceptera den.

Orvar Espert som är ansvarig förhandlare på Kanslihuset säger att de kommer att gå vidare till Hyresnämnden med dem som inte har betalat den nya hyran. Hittills har Kanslihuset lämnat in ett par hundra ansökningar till nämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista