Lund

Ny behandling på väg mot danssjuka

Dödlig sjukdom som drabbar människor mitt i livet
1:52 min

Ny forskning i Lund öppnar upp för nya behandlingsformer mot den dödliga och obotliga Huntingtons sjukdom. Forskarna har hittat sjukliga förändringar i en mycket speciell del av hjärnan.

– Vår studie visar att det finns sjukliga och viktiga förändringar i hjärnans hormoncentral, som kallas hypotalamus. Då öppnar det här upp nya behandlingsmöjligheter genom att angripa de här signalvägarna som är påverkade i hypotalamus, säger docent Åsa Petersén.

900 personer i Sverige har synliga symptom på Huntingstons sjukdom eller danssjuka som den också kallas, det vill säga ryckiga och ofrivilliga rörelser, men tusentals bär på den gen som orsakar sjukdomen.

– Det är en ärftlig sjukdom som drabbar hjärnan. De är en dödlig sjukdom som kan drabba människor mitt i livet i 30 till 50 års ålder. Det är ett utdraget förlopp med ett långt lidande. Tyvärr har vi ingen botande behandling som kan hindra sjukdomen från att fortskrida.

Huntingtons är en sjukdom som befinner sig i gränslandet mellan psykiatri, neurologi och genetik. Den är ärftlig, den ger neurologiska besvär och den påverkar tankeförmågan och känslolivet. Sjukdomsförloppet är utdraget och hittills har det inte funnits någon behandling som vare sig botar eller stoppar sjukdomen.

Forskarna i Lund tror att upptäckten av störningar i hjärnans hormoncentral gör att man åtminstone skall kunna hindra att patienterna försämras i sin sjukdom:

– Jag tror att det kommer ett genombrott inom forskningen snart. 

Huntingtons sjukdom används som en så kallad modellsjukdom för andra sjukdomar i hjärnan som Parkinson och Alzheimers, det vill säga sjukdomsmekanismerna har mycket gemensamt, därför kan man inte säga att forskningsframsteg som gäller Huntingtons bara gynnar en relativt liten patientgrupp.

– Nej det kan man inte, det kan få mycket goda effekter för många andra sjukdomar också i bästa fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".