Var 10:e utbildning ställs in vid MAH

39 inställda kurser och fem inställda utbildningar är det konkreta resultatet av Malmö Högskolas besparingar. Trots högskolans snabba tillväxt de senaste åren med många sökande, så har regeringen inte ökat anslagen, något som gjort att man fått sätta stopp för fortsatt expansion och istället göra nedskärningar.

– Många studenter som blir drabbade kommer från det som kallas studieovana grupper, och det är tråkigt för det är Malmö Högskolas uppdrag att jobba särskilt för de grupperna, säger Peter Arvebro, planeringskoordinator på Malmö Högskola.

Alla som sökt till högskolan får i dagarna besked om hur det har gått med intagningen. Men de som har sökt till Malmö Högskola kan redan på förhand ha blivit strukna får sina utbildningsalternativ, och detta helt enkelt för att kurserna eller utbildningarna inte kommer att ges i höst, trots att de stod som sökbara i högskolans katalog inför hösten. Femton procent av kurserna och tio procent av utbildningarna är strukna.

Beslut om vilka kurser som skulle tas bort togs av respektive områdes prefekt och styrelse. Urvalet baserades främst på antal sökande och arbetsmarknadens behov. När det gällde vilka utbildningar som skulle försvinna så var det högskolestyrelsen som tog det avgörande beslutet.

Malmö Högskolas rekommendation till de studenter som nu står utan studiemöjligheter till hösten, är att göra efteranmälningar till de kurser på högskolan som fortfarande har platser lediga.

Tora Dahlström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".