Skånska betodlare drabbas av EU-förslag

EU-kommissionens förslag om att sänka stödet till sockerindustrin kan leda till att de skånska betodlarna kommer att få minskad lönsamhet och många gårdar kommer att sluta med betodling.

– Det innebär stora förändringar för det sydsvenska lantbruket. Dels kommer vi att få en ökad koncentration och dels kommer säkert en hel del att upphöra med sockerbetor. Sockerbetor är ju en drivkraft, motorn för den sydsvenska växtodlingsgården. Mycket av utveckling och framåtanda som finns här har ju finansierats av sockerbetorna, så vi kommer nog att få se en annan utvecklingstakt, säger Otto von Arnold ordförande i Sveriges Betodlares centralförening.

Förslaget från EU innebär att mängden socker som produceras med stöd av EU ska minska, och även priserna som EU garanterar sockerproducenterna sänks.

Förslaget riskerar enligt Otto Von Arnold att slå extra hårt mot Skåne:
– För de skånska betodlarna så tror jag nog att man kommer att få betydligt lägre intäkter. Man kommer att vara tvungen att antingen sälja gården eller söka samarbetet med andra i större utsträckning.

Hur viktig är betodlingen för Skåne?
– Den är synnerligen viktig. I Skåne är det ungefär 3 000 odlare och 40 000 hektar och det är den klart viktigaste grödan för Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".