Fortsatt ökade läkemedelskostnader

Skånska läkare är mer benägna än läkare i övriga landet att skriva ut nya dyrare mediciner. Det gör att läkemedelskostnaderna i Skåne skjuter i höjden.

– Vi är inte sjukare i Skåne än vad man är i övriga riket, däremot kan det ju finnas en tendens till att vi har en högre läkemedelsförskrivning per invånare än vad man har i andra län. Det kan också vara så att läkarna är mer benägna att skriva ut nya och dyrare läkemedel, säger Christer Luthman som är statistikansvarig för område Syd på Apoteket.

Enligt läkemedelsrådet läggs en halv miljard kronor på marknadsföring av nya läkemedel i Skåne, och Christer Luthman menar att den här marknadsföringen uppenbarligen fungerar, annars skulle man inte fortsätta. Landstingets kostnader för läkemedelsförmånen i Skåne under första halvåret är 3,4 procent högre än samma period förra året. Och kostnaden per invånare är den högsta i landet med 1 160 kronor.

Ett sätt att försöka sänka kostnaderna är med hjälp av bättre och mer specifik information till läkarna om hur läkemedlen ska användas, menar Christer Luthman:
– Ibland kanske man tar i lite för mycket när man väljet ett läkemedel. Man skulle kunna välja ett annat läkemedel som inte kanske är det absolut senaste på marknaden, men man skulle kunna få exakt samma nytta för den patient man har framför sig.

Tora Dahlström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".