Kris för skånska tomatodlare

Det är kris för de svenska tomatodlarna och Skåne drabbas hårt eftersom 80 procent av all tomatodling sker här. De senaste veckorna har tomatpriserna rasat och nivån just nu ligger under produktionskostnaderna.

Sker ingen förändring kan många tomatodlare bli tvungna att lägga ner sin verksamhet säger tomatodlaren Mats Olofsson i Viken:
– Det är ett stort krisår för oss. Vi har väldigt dåliga priser och jag tror att svensk tomatodling med de priserna vi har för tillfället innebär att vi får lägga ner.

Priserna på tomater för de svenska odlarna har halverats på ett par månader och nu ligger nivån under produktionskostnaderna. En av anledningarna är att det produceras stora mängder tomater i södra Europa. Där är villkoren annorlunda och det är en av anledningarna till att de kan hålla lägre priser.

– Problemet är att det är stor överproduktion, och det byggs fortfarande rätt stora volymer nere i Europa. Allt ifrån 100 till 180 hektar medan vi själva har odlingar på ett hektar, säger Olofsson.

Cajsa Lindberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista