Göran Lundblad, Skånetrafiken.
Skåne

Skånetrafiken:"Trafiken måste rulla"

Trafikdirektören:”Det kommer hastigt på”
1:48 min

Om DSB First går i konkurs eller inte klarar att fortsätta köra Öresundstågen kommer Danmark att separera den danska och svenska Öresundstågstrafiken. Det är innebörden i den danske transportministerns nödplan.

– Då ska vi isolera trafiken från Sverige och göra två linjer, en till Kastrup och en till Hovedbangården, sa transportsministern Hans Christian Schmidt igår. Han vill med sin nödplan se till att trafiken mellan Köpenhamn och Helsingör går, men alltså dela upp så att tågen inte fortsätter till eller från Sverige.

– Det är ju inte första gången den frågan kommer upp. Det är inget nytt i sig, men nu kommer det ganska hastigt och plötsligt, säger Göran Lundblad, trafikdirektör på Skånetrafiken. 

I dag ska Skånetrafiken ta ställning vad det här betyder för trafiken på den svenska sidan, om nödplanen blir verklighet. Den har tagits fram på grund av rädsla i Danmark för att DSB First ska gå i konkurs. Det hotet anser sig dock Göran Lundblad inte kunna bedöma.

I går offentliggjorde den svenska Transportstyrelsen att man har begärt in en ekonomisk redovisning från DSB First. Transportstyrelsen vill se förra årets årsredovisning och även en resultat- och balansräkning för perioden  1 januari–7 april och en redovisning av samtliga skulder och hur de ska betalas. Om Transportstyrelsen inte anser att DSB First har ekonomiska förutsättningar, kan företaget förlora sitt trafiktillstånd. Men Skånetrafiken har inte begärt någon liknande redovisning.

– Vi har fått information om läget genom att träffa dem, säger Göran Lundblad.

Men ni har väl ett ansvar att göra affärer med en partner som klarar sitt uppdrag?

Sedan konkurshotet kom upp har fokus varit att kunden inte ska drabbas och att trafiken ska rulla på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".