Förbud mot skånsk flagga i Danmark

Idag firas Skånska Flaggans Dag, och i år är det premiär för firandet även i Danmark. Någon skånsk flagga får man dock inte lov att hissa, trots att den danska lagen säger att det är fritt fram att hissa nordiska flaggor.

Det är Foreningen Skånsk Fremtid som i samarbete med Slangerups Turistinfomation anordnar firandet.

I enlighet med de danska reglerna vände sig Slangerups Turistinformation och Foreningen Skånsk Fremtid till kommunen för att få flagga med en annan flagga än den danska.

Kommunen vände sig i sin tur till Danmarkssamfundet, eftersom det rådde tvivel om hur man skulle tolka flaggreglerna. Tillslut kom svaret att man fick lov hissa alla andra nordiska flaggor utom den skånska, för den ansågs inte vara erkänd.

–Den skånska flaggan har ju sin egen historia precis som de andra nordiska flaggorna, säger Stig Colbjörn Nielsen, turistchef i Slangerup.

Turistbyrån och Skånsk Fremtid vände sig till polisen och frågade vad som skulle hända om de trotsade förbudet och hissade den skånska flaggen ändå. Svaret blev att flaggan kunde konfiskeras och böter utdömas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista