Större säkerhet i Trelleborgs hamn

Sen den första juli gäller nya säkerhetsregler för alla hamnar med internationell trafik, som en följd av hårdare antiterrorlagar. De svenska hamnarna har fått gå från en traditionellt sett ganska stor öppenhet till att bli betydligt mer slutna.

–Hela hamnområdet är inhägnat, men det finns naturligtvis öppningar som gör att kunderna kommer in i området och de som arbetar inom hamnorådet, säger Leif Borgemark VD för Trelleborgs hamn.

De nya reglerna innebär alltså en hårdare kontroll av dem som vistas inom området. Personalen har fått passerkort, alla lastbilar får en speciell streckkod och passagerare som inte kommer i bil bussas ut till färjorna. Man arbetar med tre säkerhetsnivåer och samtliga europeiska hamnar befinner sig på den lägsta, nivå ett, som innebär att det inte finns något omedelbart hot.

Den nya lagen är ett resultat av terrorattacken 11 september, 2001, men i Trelleborg började man arbeta aktivt med säkerheten redan 1998.

Men trelleborgarna har inte alltid varit så förtjusta i att deras hamn blivit mer sluten.

–Man kan inte promenera i hamnområdet längre till exempel, därför har vi försökt kompensera detta genom andra åtgärder som exempelvis utsiktsplatser, säger Leif Borgemark.

Linnéa Mattisson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista