Mats Persson (FP)
Skåne

Region Skåne kritiska till DSB First

Mats Persson(FP):”DSB måste leverera bättre”
1:33 min

Region Skåne är nu beredda att diskutera Öresundstågen. I går stod det ju klart att DSB First, som kör tågen, inte går i konkurs.

Igår blev det känt att ledningen för danska DSB nu vill förhandla om avtalet om Öresundstågen. Avtalet löper till 2015, men Mats Persson (FP), ordförande för kollektivtrafiknämnden är tveksam till förhandlingar. Men han kan tänka sig att diskutera.

– Vi får ta en diskussion och se vad den ger. Vi känner att vi har ett avtal i botten. Och DBS First har inte levt upp till de kvalitetskrav vi har.

Redan på måndag kommer Öresundståg AB, där Skånetrafiken är den största partnern, att träffa DSB och DSB First. Mötet gäller ekonomin och inte de förhandlingar som DSB har sagt att de vill ha. I går sa DSB:s styrelseordförande att han såg fram emot intressanta förhandlingar. Men frågan är vad som är möjligt. Skånetrafikens trafikdirektör Göran Lundblad menar att lagen om offentlig upphandling inte tillåter omförhandling. Och Mats Persson anser i första hand att DSB First ska uppfylla det avtal som finns.

– Vi har köpt trafik av DSB First och de har ett ansvar att leverera trafik som är på en bättre nivå än vad den är i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".