Jättelokan vållar problem i Skåne

Jättelokan är ett stort problem runt om i Skåne. I Tomelilla kommun är problemen särskilt stora längs med Trydeån, och markägarna kommer därför inom kort att få en uppmaning att bekämpa växterna.

Runt om i Skåne blommar just nu den farliga jättelokan. Det är en av de växter som länsstyrelsen vill bekämpa med kraft eftersom den inte hör hemma i den skånska floran. Jättelokan förökar sig ohämmat eftersom den inte har några naturliga fiender, och dess växsaft kan ge brännskador. Tomelilla kommun har haft en bekämpningsplan i flera år och arbetar aktivt med att få bort den. Framförallt bekämpas den vid vattendrag där den orsakar som störst skada. Medan bestånden minskar på vissa ställen finns det stora problem kvar på andra håll.

–Av de två mindre åarna som fyller på Nybroån, så är Örupsån nästan helt befriad från jättelokan medan Trydeån är det stora problemet, säger Per Carlsson, kommunekolog i Tomelilla kommun.

Längs Trydeån kommer alla markägare nu att få ett utskick med information om problemen, hur man ska åtgärda dem och om lagstiftningen som säger att man är skyldig att bekämpa växterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".