Mjölkbönder väljer bort att bara få kvigor

De svenska mjölkbönderna kan idag, genom att köpa könssorterad sperma, bestämma om de vill ha kvigor eller tjurkalvar. Möjligheten har funnits i Sverige i ett år, och fördelen är att man garanterat kan få en kviga från sina bästa mjölkkor. För mjölkbönderna är det ofta en ekonomisk nitlott att få en tjurkalv och i många fall leder det till direkt avlivning. Men efterfrågan av den könssorterade sperman har än så länge inte alls varit stor.

–De flesta känner en stor osäkerhet inför resultatet. Dräktighetsresultatet kanske blir sämre, och dessutom kostar de här speciella doserna dubbelt så mycket som vanliga, säger Margareta Håård, chefsveterinär på Svensk Avel.

Diskussioner har också förekommit om huruvida det är etiskt försvarbart att av ekonomiska skäl välja bort kalvtjurar. En ståndpunkt som man måste respektera menar Margareta Håård.

–Det är klart att man alltid kan säga att man inte ska hålla på att välja, men jag kan inte se några större invändningar. Det orsakar ju inget lidande för djuren, säger Margareta Håård.

Men Margareta Håård tror inte att den här metoden kommer användas särskilt mycket i framtiden, med tanke på att den innebär många begränsningar.

Cajsa Lindberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista