Svårt bryta trenden med inbrott i hemmet hos äldre, enligt Lars Ohlsson, BRÅ. Foto: Maria Dietrichson/SR
Skåne

Åldringsrånen ett ökande problem

"Ensamheten ökar, och utnyttjas."
1:37 min

Stölder mot äldre är ett ökande problem i Skåne. Och allra mest ökar stölderna i hemmet. De som är svårast att nå med information är de ensamma som inte går ut.

År 2009 rapporterades det 461 brott mot äldre i Nordvästskånes kommuner. 42 procent av dem skedde i hemmet. I Helsingborg har antalet stölder mot äldre i hemmet på tio år ökat från ett 70-tal till det dubbla.

– Både pensionärerna och ensamheten ökar. Vi måste klara oss allt längre hemma och det öppnar också för dem som utnyttjar det, säger Lars Ohlsson på Brottsförebyggande Rådet, BRÅ, i Helsingborg.

BRÅ försöker att informera så många pensionärer de bara kan och hinner om riskerna med att öppna dörren för främlingar, men Lars Ohlsson säger att informationen inte når de som verkligen skulle behöva den.

– Jag möter väldigt många pensionärer på olika träffar, aktiva pensionärer. Men dit kommer inte de som sitter själva, de som är ensamma.

Även hemtjänsten och annan vårdpersonal informerar i de flesta kommuner. Men för den som inte får några besök och där telefonen är tyst hela dagen, är det svårt att inte ta tillfället i akt att prata med någon som kommer och ringer på. Kanske vill de låna telefonen, kanske säger de att kommer från hemtjänsten eller att de ska komma och kolla elen. En pratstund senare och så är plånboken borta.

Och att få bukt på den ökande problematiken är svårt tror Lars Ohlsson på BRÅ. För då måste vi hitta en bot mot ensamhet och det blir inte lätt, menar han.

– Det finns ett krav att äldre ska klara sig längre hemma själva. Både för att de vill det själva men också för att det är så samhället byggs idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".