Böcker i stället för sol

Det dåliga vädret har gjort att vi läser rekordmånga böcker i sommar. Både bokförsäljningen och bibliotekslånen har ökat stadigt runt om i hela Skåne. I vanliga fall brukar sommaren medföra en minskning av antalet utlånade böcker, men på Malmö Stadsbibliotek har man i år ökat utlåningen med över 20 procent.

– Vi har ju märkt det innan vi tittade på statistiken att vi har haft väldigt mycket folk här som väljer att gå till oss istället för badstranden, säger Göran Schmitz, chef för skönlitterära avdelningen på Malmö Stadsbibliotek.

Det två första veckorna i juli har Malmö Stadsbibliotek ökat utlåningen med över 20 procent mot 2003. Det är framför allt skönlitteratur som är populärt:
– Den bok som vi har flest beställningar på just nu är Liza Markluns nya bok ”Asyl”, säger Schmitz.

Irene Mohlin, som besöker biblioteket, tror inte att den dåliga sommaren påverkat hennes läsande, men hon är säker på att vädret spelar stor roll i den totala utlåningsstatistiken:
– Många som kanske annars inte hade reflekterat över att gå till biblioteket gör det i brist på annan sysselsättning utomhus.

Cajsa Lindberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista